Витамин Е и тестостеронът: Колко са важни токоферолите и токотриенолите за мъжкото здраве

Витамин Е е общ термин за група съединения, наречени токофероли и токотриеноли. Тези съединения се срещат в различни храни, а впоследствие се съхраняват в човешкото тяло.

Витамин Е е известен със своите антиоксидантни свойства, но със сигурност има много други интересни приложения, като едно от тях е, че може значително да увеличи нивото на тестостерона.

Различните видове витамин Е включват:

  • Токофероли: алфа, бета, гама и делта (α, β, γ, δ).
  • Токотриеноли: алфа, бета, гама и делта (α, β, γ, δ).
  • D-алфа токоферил сукцинат, модифициран да бъде водоразтворим.

Това, което ги прави различни, е, че токоферолните молекули имат дълга опашка без двойни връзки, докато токотриенолните молекули имат къса опашка с 3 двойни връзки. Разликата между α, β, γ, δ-токоферолите и токотриенолите е броят на метиловите пръстени в структурата.

Всичките осем разновидности на витамин Е се срещат естествено в различни храни, докато d-алфа-токоферил сукцинатът е създаден от човека и често се използва в производството на храни, за да удължи срока на годност.

Нивата на витамин Е и тестостеронът

Токоферолите са открити преди близо 100 години. И понеже е открит след витамин D, той бива наречен „витамин Е“.

Минават години, докато се установи ролята му върху здравето. През 30-те години витамин Е е идентифициран като анти-естрогенно съединение и обикновено се използва за лечение на кръвни съсиреци, безплодие, диабет и аномалии на съединителната тъкан.

От проучвания върху животни става ясно, че този витамин има силна връзка с репродуктивната система, тъй като е установено, че е от важно значение за поддържането на фертилитета както при изследваните животни, така и при мъжете, и жените. По-късно повече проучвания доказват, че плъхове, които са с недостиг на витамин Е, са имали значително по-нисък тестостерон и тестикуларна активност.

Витамин Е защитава полиненаситените мастни киселини в мембраните на клетките. По-просто казано, витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който предотвратява образуването на свободни радикали и предотвратява / намалява увреждането, причинено от оксидативния стрес в клетките и тъканите.

Защитният ефект срещу липидната пероксидация може да бъде едно от най-важните предимства на витамин Е за съвременния човек.

Диетите на някои хора са богати на полиненаситени мастни киселини (PUFA), а PUFA са склонни към окисляване от светлина, топлина и кислород поради дългите двойни въглеродни вериги, които съдържат в структурата си.

Това означава, че колкото повече PUFA консумираме, толкова повече PUFA складираме в телата си под формата на мазнини, и толкова повече тези мазнини са склонни към окисляване.

Когато процесът на липидна пероксидация принуждава PUFA мазнините да гранясват/гният (докато са в телата ни), повишеното оксидативно увреждане в клетките и тъканите увеличава кортизола и потиска тестостерона.

Това вероятно е и основната причина, поради която всички учени твърдят, че PUFA потискат нивата на тестостерона и дехидротестостерона.

Ето няколко доказателства, че витамин Е предотвратява и намалява ефекта на липидната пероксидация, причинена от PUFA и предпазва организма от окислително увреждане (проучванепроучванепроучване).

Колкото по-малко PUFA консумираме, толкова по-малка е и нуждата от витамин Е.

Ето едно проучване, при което хора и гризачи са получавали витамин Е под формата на добавка. Учените наблюдавали завишение на тестостерона в тъканите и плазманите нива на субектите. Не сте изненадани, нали?

При хората свободният тестостерон се е повишил с 27%, докато общите нива – с 30%. Гризачите, които получават по-голяма доза, отбелязват 60% по-високо ниво на тестостерона в кръвта и 53% увеличение в размерите на тестикуларната тъкан.

Други предимства на витамина: той е антагонист на естрогенните рецептори и ефективно намалява серумните нива на естрогена, като същевременно потиска нивата на пролактина и подобрява здравето на простатата, без да оказва отрицателно влияние върху ензима 5-a редуктаза и DHT.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!