Марихуаната и тестостеронът: Ефектите на канабиса върху хормоните

В статията ще наблюдаваме резултатите от проучвания върху марихуаната и ефектите й върху андрогените.

Информацията не включва никаква пропаганда. Нека се запознаем с фактите.

Ето ги и тях:

Тревата и тестостеронът

Сигурен съм, че повечето от вас са попадали на материали, като например: „Пушене на марихуана е предпоставка за гинекомастия“, „Мъжете, които ползват марихуана, са зле в секса“ и т.н..

Познавам много батки, които твърдят, че канабиса пречи да качвате мускулна маса.

Според мен твърдения като тези по-горе са нищо повече от страх от неизвестността и ненужна истерия. Що се отнася до гинекомастията, има много момчета, които са пушили трева по-голямата част от живота си и все още нямат женски гърди. А освен това, някои от най-големите машини в бодибилдинга са запалени потребители на растението.

Отвъд моите разбирания е твърдението, че марихуаната спира растежа. Малко вероятно е и да ви пораснат женски гърди.

Това означава ли, че марихуаната е безвредна за хормоните? Е, не съвсем.

Изследвания във връзка с хормоналните ефекти на марихуаната:
а) Твърдението, че марихуаната причинява гинекомастия (женски гърди), вероятно произлиза от тези инвитро проучвания (проучванепроучване), при които екстрактът от марихуана е имал естрогенни ефекти върху изолирани клетки на гризачи. Ако нещо действа като естроген, то определено може да предизвика някакъв растеж на гърдите… Но е важно да се отбележи, че изследванията се правят върху изолирани клетки, взети от плъхове, и целият експеримент се провежда в епруветки. Освен това ефектите не са наблюдавани при инвиво проучвания (в рамките на жив организъм).

б) В редица изследвания е отбелязано, че THC (активната съставка в канабиса) може да бъде ендокринен разрушител при хора и животни, тъй като блокира секрецията на GnRH от хипоталамуса, което в крайна сметка води до понижено производство на LH и FSH, и следователно до по-ниско секретиране на тестостерон. Известно е, че THC (тетрахидроканабинолът) инхибира някои тестикуларни ензими, необходими за производството на тестостерон в няколко инвитро проучвания (проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване). Заслужава си да се отбележи, че във всички изследвания, ефектите са обратими.

в) Колкото и странно да е, някои проучвания показват, че канабисът не понижава нивата на тестостерона (проучванепроучване), независимо от факта, че изследванията по-горе вече са доказали обратното. БЕЛЕЖКА: В резюметата на проучванията от горния ред се заключава, че продължителната употреба на марихуана НЕ оказва влияние върху хормоните при жени и мъже.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!