Кофеинът и тестостеронът: Кафето стимулира естественото производство на тестостерон

Поначало бях ПРОТИВ пиенето на кафе, заради това изследване, което демонстрира, че консумацията на кофеин води до увеличение в секрецията на кортизол чрез стимулиране на надбъбречните жлези

… А повишеният кортизол се свързва с ниски нива на тестостерона.

Ето ги механизмите на действие:

  • Вашите тестиси произвеждат ензим, наречен 11ßHSD-1, който обикновено защитава молекулите тестостерон от кортизола. Но при продължителен стрес и хронично повишени нива на стресовия хормон, 11ßHSD-1 просто не може да насмогне.
  • Когато нивата на кортизола са високи за дълго време, тялото употребява по-голямата част от наличния холестерол в синтеза на кортизол, а ние не искаме това при никакви обстоятелства.

Дотук можем да заключим, че кафето би редуцирало нивото на тестостерона. Това обаче не е така, поне според изследванията по-долу.

Четете без да се паникьосвате:

Кофеинът и тестостеронът

Докато търсех проучвания, които свързват кафето с изгарянето на мазнини, попаднах на следните изследвания:

Първото, при него консумацията на кофеин е в състояние да увеличи анаеробната ефективност и издръжливостта на мускулите. И второто – кофеинът преди тренировка увеличава максималната мускулна сила при лег преса в сравнение с плацебо.

Кофеинът действително увеличава силата и анаеробната ефективност при хората (проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване).

Други изследвания са дори по-объркващи:

а) Това проучване показва, че кофеин от 4 мг/кг телесно тегло, приеман 1 час преди тренировка, е успял да повиши нивата на тестостерона с 12% при професионални спортисти в сравнение с плацебо група (кортизолът е нараснал с 21,3%).

б) Това проучване доказва, че кофеиновите дъвки (240 мг кофеин) са в състояние да увеличат тестостерона с 14%. Странното е, че кортизолът действително намалява в това проучване (вероятно заради дъвченето, което според това изследване намалява стреса).

в) В това изследване учените дават на своите пациенти различни дози кофеин преди тренировка (200, 400, 600 и 800мг). При всичките групи тренировката увеличава тестостерона. Увеличението е най-значимо в групата, която получава 800мг кофеин (19%). Кортизолът се е увеличил с 44% в същата група.

г) Kофеинът е неселективен PDE инхибитор, което означава, че може да инхибира PDE-4 ензима, който пък разгражда сАМР (цикличен аденозинмонофосфат). Тъй като сАМР е вторичен преносител между клетките и хормоните, се смята, че по-високите нива на сАМР в клетките могат да повишат нивата на тестостерона. Тъй като кофеинът може да инхибира PDE-4 ензима и следователно предотвратява разграждането на сАМР, на теория това може да е причината, поради която горните проучвания показват увеличение на тестостерона, въпреки че и кортизола нараства.

д) В проучване от 2017г.  се установява, че когато мъже са лишени от сън (били будни 24 часа) и получат 6мг/кг кофеин преди аеробно натоварване, съотношението на тестостерона към кортизола (Т/К) се подобрява значително. Изследователите констатират: „Увеличение на тестостерона се наблюдава само при субектите, които са лишени от сън и са консумирали кофеин“.

Бележка: Консумацията на кафе или кофеин под формата на хранителна добавка, приемани преди тренировка, може да бъде доста добра идея. Изглежда, че повишава нивата на тестостерона, въпреки че също повишава и кортизола. Това може да се дължи на активирането на сАМР, увеличените хормони на щитовидната жлеза, съдържанието на антиоксиданти или нещо съвсем различно и непонятно за нас. Както и да е, изглежда, че наистина работи.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!