Гинекомастия: Най-често срещаните симптоми

Гинекомастията се проявява, когато в тялото има много естроген и пролактин, а това обикновено е придружено от ниски нива на тестостерона.

Гинекомастията представлява растеж на меките тъкани и евентуално втвърдяване на жлезистата тъкан в областта на гърдите. Това състояние може да бъде предотвратено и коригирано (в много случаи дори без хирургическа интервенция). Но преди да се впуснете в битка, трябва да сте сигурни, че имате гинекомастия, а не гърди в следствие от висок процент телесни мазнини.

Ето няколко симптома на гинекомастията и признаци, по които можете да разберете дали въобще имате такава или е обикновена мазнина:

Това, което повечето мъже имат, е псевдогенекомастия

Повечето мъже страдат от псевдогенекомастия.

Това е медицински термин за нещо, което изглежда на въпросния дефект, но е причинено от висок процент телесни мазнини.

Това често се случва при хора с наднормено тегло, но също така и при слаби мъже (леки на тегло, с малко мускулна маса и повече мастна маса).

Друга група мъже, които са склонни да страдат от псевдогенекомастия, са бодибилдъри, които са натрупали мускулатура наведнъж (след употреба на стероиди) и си мислят, че са развили генекомастия. Тъй като тези хора вече имат достатъчно мускулна маса в областта на гърдите, качването на няколко кила мазнини ги прави да изглеждат, като че ли имат гинекомастия.

Ако си мислите, че имате гинекомастия, но процентът на телесните ви мазнини е над 20%, по-вероятно е да страдате от псевдогеникомастия…

Как да се разпознае истинската гинекомастия?

Пластичните хирурзи са определили четири степени на гинекомастия, за да се разбере напълно сериозността на състоянието.

Нивата са както следва…

  • Ниво 1 (лека гинекомастия)– усещане за малки твърди бучки около ареолата.
  • Ниво 2 (лека-умерена гинекомастия)– видим растеж на гръдната тъкан, който започва да се разпространява около зърната.
  • Ниво 3 (умерена-тежка гинекомастия)– гръдната тъкан е още по-изразена, твърдите бучки започват да нарастват, гърдите провисват, зърната сочат надолу.
  • Ниво 4 (силно феминизирана гинекомастия)– в този стадий мъжките гърди започват да изглеждат по-скоро на женски, зърната сочат още по-надолу, и вероятно можете да почувствате твърдата жлезиста тъкан.

Как да се отървем от гинекомастията?  Научете от тази статия.