Еякулацията и тестостеронът: Наистина ли мастурбацията понижава тестостерона?

Един от най-често задаваните въпроси около темата за еякулацията и тестостерона е:

Дали мастурбацията увеличава или намалява нивото на тестостерона при мъжете?

Това е добър въпрос.

Има много логика в това, че еякулацията, мастурбацията и секса могат да доведат до по-ниски нива на Т, тъй като 95% от съдържанието на половите жлези се отделя при еякулацията. Но не винаги нещото, което изглежда логично на пръв поглед, е вярно…

Темата за въздържанието се коментира от години и много спортисти са известни с навика си да се въздържат от секс преди големи събития – Майк Тайсън, който е вярвал, че секса преди мач ще го направи „слаб боксьор“. Или друга боксова легенда – Мохамед Али, който е избягвал да прави секс 6 седмици преди всеки мач.

Спортистите не са единствените, които избягват еякулацията. Много от успешните мъже в миналото също са упражнявали въздържание, за да използват сексуалната си енергия като гориво за други неща. Това са: Наполеон Бонапарт, Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон, Оскар Уайлд, Уилям Шекспир, Ейбрахам Линкълн, Далай Лама и много други.

Но дали има някаква връзка с тестостерона? Или пък е въпрос на психика? И дали въобще еякулацията или мастурбацията водят до по-ниски нива на тестостерона?

Еякулацията и тестостеронът

Тема табу, за която никой не говори.

Имайки предвид това, аз просто ще ви представя няколко изследвания относно мастурбацията, секса, еякулацията и тестостерона – при животните и при хората.

Ако нещо по-долу не оправдава пристрастеността ви към порно, моля, напуснете сайта и никога не се връщайте.

Ето някои от изследванията:

а) Известно е, че въздържание от 3 седмици може да повиши нивата на тестостерона при здрави мъже и едно интересно проучване показва значителен скок на T още на 7-ия ден. Обаче, дългосрочното въздържание от 3 месеца значително намалява нивата на тестостерон (забележете, че това се изследва само при мъже с еректилна дисфункция).

б) При многобройни проучвания при хора и животни е доказано, че еякулацията НЕ променя серумните нива на тестостерона (проучванепроучванепроучванепроучване).

в) Въпреки че еякулацията не оказва значително влияние върху серумните нива на тестостерона, тя може (поне според проучвания при гризачи) да промени способността на организма да използва тестостерона. Вижда се, че след многократни еякулации се наблюдава рязък спад в чувствителността на андрогенните рецептори вътре в хипоталамуса. Не само това, наблюдава се и рязко нарастване в чувствителността на естрогенните рецептори. Едно изследване на гризачи също установява, че 1 или 2 еякулации за кратко време увеличават активността на андрогенните рецептори в тялото, докато 4 или повече еякулации причиняват значителен спад в активността на рецепторите.

г) Другата крайност – мастурбацията няма такъв положителен ефект както истинския секс. Пример: В проучване с 44 мъже, посещавали секс клуб, се отбелязва, че мъжете, които всъщност са правили секс в клуба с жена, отбелязват 72% средно увеличение на нивото на тестостерона, докато мъжете, които само са гледали, отбелязват завишение от 11%. В друго изследване се наблюдава, че при двойките тестостероновите нива се увеличават в нощта, в която имат сексуален контакт, но не и през нощта, в която нямат такъв. Едно проучване също така наблюдава, че по-възрастните мъже, които правят повече секс, имат по-високи нива на Т. Какво причинява това, ако не еякулацията?

Кратко обобщение:

  • Краткосрочното въздържание може да повиши нивата на тестостерона.
  • Дългосрочната абстиненция може да намали серумния Т.
  • Еякулацията не влияе толкова много върху нивата на тестостерона.
  • „Сексуалното изтощение“ може да затрудни тялото ви да използва тестостерона.
  • Мастурбацията не оказва влияние върху нивата на тестостерона по никакъв значителен начин.
  • Сексът с истински човек може значително да повиши нивата на тестостерона.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!