Дали тютюнопушенето наистина понижава нивата на тестостерона?

В продължение на много години си мислех, че тютюнопушенето смазва напълно нивата на тестостерона. А дори не бях чел изследвания по темата. Счетох, че щом тютюнопушенето е толкова жестоко за човешкото тяло и това, че цигарите съдържат всевъзможни ендокринни разрушители и химикали, то те би трябвало да имат отрицателен ефект върху тестостерона…

Но наистина ли е така?

Тютюнопушенето и тестостеронът

Аз лично не пуша…

И поради тази причина тютюнопушенето и неблагоприятните му последици за здравето никога не са ме интересували.

Нека разгледаме проучванията относно пушенето и тестостерона.

Ето няколко:

а) Това проучване установява, че мъжете, които са пушили в продължение на няколко години и мъжете, които изобщо не пушат, имат почти идентични нива на тестостерона. Това означава, че пушачите и непушачите наистина не се различават по отношение на тестостероновите нива.

б) Това изследване констатира подобни резултати. Мъжете, които са били тежки пушачи и мъже, които не пушат, имат сходни нива на андрогени и SHBG.

в) В това проучване участват 71 мъже, които решили да спрат цигарите. В краткосрочен план (няколко месеца) мъжете изпитват леко повишение на нивата на тестостерон след прекратяване на навика, но след една година мъжете се връщат на същото ниво, с което са били, когато все още пушат, някои дори имат по-нисък тестостерон.

г) Тези проучвания показват, че мъжки кучета, мишки и плъхове изпитват значително редуциране на нивата на тестостерона след излагане на тютюнев дим (проучванепроучванепроучване).

д) Това проучване стига до извода, че пушачите могат да имат по-високи нива на тестостерона поради факта, че мъжете с по-висок тестостерон са по-склонни да поемат рискове във всички области на живота (като хазарт, здравето и т.н.).

е) Това проучване установява, че намаляващият тестостерон при мъжете, навършили 30 години, не е част от „нормалния процес на стареене“, а е резултат от лошия начин на живот (като лоша диета, затлъстяване и тютюнопушене). Въпреки това, нищо в текущото изследване не доказва тезата.

ж) Това проучване твърди, че мъжете, които пушат, всъщност имат по-високи нива на свободен тестостерон в кръвния серум.

з) Това проучване доказва, че мъжете, които пушат, метаболизират повече тестостерон. Това означава, че техният черен дроб може да се отърве от тестостерона по-лесно. Странно, но това не изглежда да повлиява на общите нива на тестостерона…

и) Друго проучване установява, че пушачите и непушачите не са имали значителни разлики в нивата на тестостерона. Пушенето изчерпва нивата на цинк в организма, който е един от основните минерали за оптималното производство на тестостерон. Това би означавало, че тютюнопушенето в комбинация с лоша диета може да инициира недостиг на цинк и по този начин да понижи тестостерона.

й) Едно нещо, което може да обясни частично всички тези ефекти, е фактът, че никотинът е мощен инхибитор на ароматазата (проучванепроучванепроучване). 

Както можете да видите от купчината доказателства, наистина изглежда, че тютюнопушенето не намалява нивата на тестостерона, което е наистина странно. Поне това казва науката…

Моята препоръка е, че ако пушите, то трябва да се откажете от навика, тъй като е известно, че тютюнът причинява сериозни проблеми на сърцето, артериите, белите дробове и ерекцията.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!