Показване на 1–24 от 450 резултата


Протеините са е от решаващо значение за доброто здраве на човека. Всъщност името идва от гръцката дума proteos, което означава „първично“ или „първо място“. Протеините се състоят от аминокиселини, които се съединяват и образуват дълги вериги. Можете да си представите, че протеините са като низ от мъниста, в който всяко топче е аминокиселина. Има 20 аминокиселини, които помагат за формирането на хилядите различни протеини в тялото ви. Протеините вършат по-голямата част от работата си в клетките и изпълняват различни задачи.

Ето 9 важни функции:

1. Растеж и поддържане Вашето тяло се нуждае от протеин за растеж и поддържане на тъканите. И все пак протеините в тялото ви са в постоянно състояние на оборот. При нормални обстоятелства тялото ви разгражда същото количество протеин, което използва за изграждане и възстановяване на тъканите. Друг път той разгражда повече протеин, отколкото може да създаде, като по този начин увеличава нуждите на тялото си. Обикновено това се случва в периоди на заболяване, по време на бременност, докато кърмите, повреме на спорт. Хората, които се възстановяват от нараняване или операция, възрастни хора и спортисти също изискват повече протеини.

2. Предизвиква биохимични реакции Ензимите са протеини, които подпомагат хилядите биохимични реакции, протичащи в и извън клетките ви. Структурата на ензимите им позволява да се комбинират с други молекули вътре в клетката, наречени субстрати, които катализират реакции, които са от съществено значение за вашия метаболизъм. Ензимите могат да функционират и извън клетката, като храносмилателни ензими като лактаза и сукраза, които помагат за усвояването на захарта. Някои ензими се нуждаят от други молекули, като витамини или минерали, за да се осъществи реакция.

3. Действа като пратеник Някои протеини са хормони, които са химически пратеници, които подпомагат комуникацията между вашите клетки, тъкани и органи. Те се правят и секретират от ендокринните жлези и след това се транспортират в кръвта ви до техните целеви тъкани или органи, където се свързват с протеиновите рецептори на клетъчната повърхност.

Хормоните могат да бъдат групирани в три основни категории:

Протеин и пептиди: Те са направени от вериги от аминокиселини.

Стероиди: Направени са от холестерола на мазнините. Половите хормони, тестостеронът и естрогенът, са на стероидна основа.

Аминокиселини: Те се произвеждат от отделните аминокиселини триптофан или тирозин, които помагат за производството на хормони, свързани със съня и метаболизма. Протеините и полипептидите съставляват по-голямата част от хормоните на тялото ви.

4. Осигурява структура Някои протеини са влакнести и осигуряват на клетките и тъканите скованост и твърдост. Тези протеини включват кератин, колаген и еластин, които помагат за формирането на съединителната рамка на определени структури в тялото ви. Кератинът е структурен протеин, който се намира в кожата, косата и ноктите ви. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ви и е структурен протеин на вашите кости, сухожилия, връзки и кожа. Еластинът е няколкостотин пъти по-гъвкав от колагена. Високата му еластичност позволява на много тъкани в тялото ви да се върнат в първоначалната си форма след разтягане или свиване, като вашите бели дробове и артерии.

5. Поддържа правилното pH Протеинът играе жизненоважна роля за регулирането на концентрациите на киселини и основи в кръвта и други телесни течности. Балансът между киселини и основи се измерва с помощта на pH скалата. Тя варира от 0 до 14, като 0 е най-киселата, 7 неутрална и 14 най-алкалната.

6. Балансира течностите Протеините регулират телесните процеси, за да поддържат баланса на течностите. Албуминът и глобулинът са протеини в кръвта ви, които помагат да се поддържа балансът на течността на тялото ви, като привличат и задържат вода. Ако не приемате достатъчно протеин, нивата на албумин и глобулин в крайна сметка намаляват. Следователно, тези протеини вече не могат да задържат кръв в кръвоносните ви съдове.

7. Укрепва имунното здраве Протеините помагат за образуването на имуноглобулини или антитела за борба с инфекцията. Антителата са протеини в кръвта ви, които помагат да защитите тялото си от вредни нашественици като бактерии и вируси. Когато тези нашественици навлизат във вашите клетки, тялото ви произвежда антитела, които ги маркират за елиминиране. Без тези антитела, бактериите и вирусите биха били свободни да се размножават и затрупват тялото ви с болестта, която причиняват. След като тялото ви произведе антитела срещу определена бактерия или вирус, вашите клетки никога не забравят как да ги направят. Това позволява антителата да реагират бързо следващия път, когато конкретен причинител на болестта нахлуе в тялото ви. В резултат на това тялото ви развива имунитет срещу болестите, на които е изложено.

8. Транспортира и съхранява хранителни вещества Транспортните протеини пренасят вещества във вашия кръвен поток - в клетките или извън тях. Пренасяните от тези протеини вещества включват хранителни вещества като витамини или минерали, кръвна захар, холестерол и кислород. Например, хемоглобинът е протеин, който пренася кислород от белите дробове до тъканите на тялото. Преносителите на глюкоза преместват глюкозата във вашите клетки, докато липопротеините транспортират холестерол и други мазнини в кръвта ви. Протеиновите преносители са специфични, което означава, че ще се свързват само с конкретни вещества. С други думи, протеинов транспортер, който движи глюкозата, няма да премести холестерола. Протеините също имат роли за съхранение. Феритинът е протеин, който съхранява желязо. Друг съхраняващ протеин е казеинът, който е основният протеин в млякото, който помага на бебетата да растат.

9. Осигурява енергия Протеините могат да доставят на тялото ви енергия. Протеинът съдържа четири калории на грам, същото количество енергия, което осигуряват въглехидратите. Мазнините доставят най-много енергия, с девет калории на грам. Последното обаче, което тялото ви иска да използва за енергия, е протеин, тъй като това ценно хранително вещество се използва широко в цялото ви тяло. Въглехидратите и мазнините са много по-подходящи за осигуряване на енергия, тъй като тялото ви поддържа резерви за използване като гориво. Освен това те се метаболизират по-ефективно в сравнение с протеина. Всъщност протеинът доставя на тялото ви много малко от енергийните му нужди при нормални обстоятелства. Вашето тяло също използва аминокиселини от разграден скелетен мускул, ако складирането на въглехидрати е ниско. Това може да се случи след изчерпателни упражнения или ако не консумирате достатъчно калории като цяло.

Поръчайте качествен протеин на ИЗГОДНА цена от vitamin4e.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).