Показване на 1–32 от 227 резултата

Омега-6 мастните киселини изобилстват в царевицата, маслото от шафран и червеното месо. Омега-3 мастните киселини подпомагат кръвното здраве, предотвратяват сърдечносъдовите заболявания и могат да спомогнат за предпазването и лечението на рака.
Прочети повече

  Изследователи откриват, че увеличаването съотношението между омега-3 и омега-6 киселините в диетата намалява скоростта на растежа на простатния тумор с 22% и нивата на PSA със 77%. PSA е клиничен тест, използван да се засече уголемяването на простатата и простатния рак.

  Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, вид мазнини, които тялото ви не може да произвежда.

  Терминът „полиненаситени“ се отнася до тяхната химическа структура, тъй като „поли“ означава много, а „ненаситени“ се отнася до двойни връзки. Заедно те означават, че омега-3 мастните киселини имат много двойни връзки.

  „Омега-3“ се отнася до позицията на крайната двойна връзка в химическата структура, която представлява три въглеродни атома от „омега“ или опашния край на молекулната верига.

  Тъй като човешкото тяло не може да произвежда омега-3, тези мазнини се наричат ​​“основни мазнини“, което означава, че трябва да ги набавите от храна.

  Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се ядат поне две порции мазна риба на седмица, която е богата на омега-3 EPA и DHA.

  Съществуват много видове омега-3 мазнини, които се различават според химическата си форма и размер. Ето трите най-често срещани:

  Ейкозапентаенова киселина (EPA): Основната функция на тази 20-въглеродна мастна киселина е да произвежда химикали, наречени ейкозаноиди, които помагат за намаляване на възпалението. EPA също помага за намаляване на симптомите на депресия.

  Докозахексаенова киселина (DHA): 22-въглеродна мастна киселина, DHA представлява около 8% от теглото на мозъка и е изключително важна за нормалното развитие и функциониране му.

  Алфа-линоленова киселина (ALA): Тази 18-въглеродна мастна киселина може да се преобразува в EPA и DHA, въпреки че процесът не е много ефикасен. ALA се използва главно от тялото за енергия.

  Подобно на омега-3 мастните киселини, омега-6 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини.

  Единствената разлика е, че последната двойна връзка е шест въглерода от омега в края на молекулата на мастните киселини.

  Омега-6 мастните киселини също са от съществено значение, така че трябва да си ги набавите от храната, която консумирате.

  Тези мазнини се използват предимно за енергия. Най-разпространената омега-6 мазнина е линолова киселина, която може да се превърне в по-дълги омега-6 мазнини като арахидонова киселина (ARA).

  Подобно на EPA, ARA се използва за производство на ейкозаноиди. Въпреки това, ейкозаноидите, произвеждани от ARA, са по-провъзпалителни.

  Провъзпалителните ейкозаноиди са важни химикали в имунната система. Въпреки това, когато се произвеждат твърде много от тях, те могат да увеличат възпалението и възпалителното заболяване.

  Въпреки че омега-6 мазнините са от съществено значение, съвременното хранене съдържа много повече омега-6 мастни киселини, отколкото е необходимо.

  Препоръчителното съотношение на омега-6 към омега-3 мастни киселини в диетата е 4:1 или по-малко.

  Омега-9 мастните киселини са мононенаситени, което означава, че имат само една двойна връзка.

  Олеиновата киселина е най-разпространената омега-9 мастна киселина и най-често срещаната мононенаситена мастна киселина в диетата.

  Омега-9 мастните киселини не са „съществени“, което означава, че те могат да бъдат произведени от тялото. Всъщност омега-9 мазнините са най-обилните мазнини в повечето клетки в тялото.

  Консумацията на храни, богати на омега-9 мастни киселини, вместо други видове мазнини, може да има редица полезни здравословни ефекти.

  Проучване установи, че диетите с високо съдържание на мононенаситени мазнини могат да намалят плазмените триглицериди с 19% и „лошия“ холестерол с липопротеин с ниска плътност (VLDL) с 22% при пациенти с диабет.

  Поръчай сега и спести с месечните ни промоции. Качествено рибено и ленено масло на супер цени.

vitamin4e.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).