Хранителни добавки / Цени


Въпреки че може би никога не сте чували за селен, това невероятно хранително вещество е жизненоважно за вашето здраве.

Селенът е основен минерал, което означава, че той трябва да бъде получен чрез вашата диета.

Необходим е само в малки количества, но играе основна роля във важни процеси в тялото ви, включително метаболизма ви и функцията на щитовидната жлеза.

1. Действа като мощен антиоксидант Антиоксидантите са съединения в храните, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Свободните радикали са нормални странични продукти на процеси като метаболизъм, които се образуват в тялото ви ежедневно.

Те често получават лош рап, но свободните радикали са от съществено значение за вашето здраве. Те изпълняват важни функции, включително защита на тялото ви от болести.

Тютюнопушене, употреба на алкохол и стрес могат да причинят излишък от свободни радикали. Това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки.

Оксидативният стрес е свързан с хронични състояния като сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак, както и с преждевременното стареене и риска от инсулт.

Антиоксиданти като селен спомагат за намаляване на оксидативния стрес, като поддържат номера на свободните радикали (7 Доверен източник).

Те действат, като неутрализират излишните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес.

2. Може да намали риска от някои видове рак В допълнение към намаляването на оксидативния стрес, селенът може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак .

Това се дължи на способността на селена да намалява увреждането на ДНК и оксидативния стрес, да засилва имунната си система и да унищожава раковите клетки.

3. Може да предпазва от сърдечни заболявания Диета, богата на селен, може да ви помогне да запазите сърцето си здраво, тъй като ниските нива на селен са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

В анализ на 25 наблюдателни проучвания, 50% увеличение на нивата на селен в кръвта се свързва с 24% намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Селенът може също да понижи маркерите на възпалението в тялото ви⁠ - един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания.

4. Помага за предотвратяване на умствения упадък Болестта на Алцхаймер е пагубно състояние, което причинява загуба на паметта и влияе негативно на мисленето и поведението. Това е шестата водеща причина за смърт в САЩ.

Броят на хората с болестта на Алцхаймер нараства. По този начин, намирането на начини за предотвратяване на това дегенеративно заболяване е наложително.

Счита се, че оксидативният стрес участва както в появата, така и в прогресирането на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, множествена склероза и болестта на Алцхаймер.

Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен в кръвта.

Освен това някои проучвания са установили, че антиоксидантите както в храните, така и в добавките могат да подобрят паметта при пациенти с Алцхаймер.

5. Има значение за здравето на щитовидната жлеза Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната ви жлеза. Всъщност тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество селен от всеки друг орган в човешкото тяло.

Този мощен минерал помага за защита на щитовидната жлеза срещу оксидативно увреждане и играе съществена роля в производството на тиреоидни хормони.

Здравата щитовидна жлеза е важна, тъй като тя регулира метаболизма ви и контролира растежа и развитието.

Дефицитът на селен е свързан със състояния на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза.

6. Подсилва имунната ви система Имунната ви система поддържа здравето на тялото ви, като идентифицира и се бори с потенциалните заплахи. Те включват бактерии, вируси и паразити.

Селенът играе важна роля за здравето на вашата имунна система . Този антиоксидант помага за намаляване на оксидативния стрес в тялото ви, което намалява възпалението и повишава имунитета.

Проучванията показват, че повишените нива на селен в кръвта са свързани с повишен имунен отговор.

От друга страна, показано е, че дефицитът уврежда функциите на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор.

Проучванията също свързват дефицита с повишен риск от смърт и прогресия на заболяването при хора с ХИВ, докато доказано е, че добавките водят до по-малко хоспитализации и подобряване на симптомите при тези пациенти.

Освен това добавките със селен могат да помогнат за укрепване на имунната система при хора с грип, туберкулоза и хепатит С.

7. Може да помогне за намаляване на симптомите на астма Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища, които пренасят въздух във и извън белите дробове.

Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица.

Астмата е свързана с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма.

Поради способността на селена да намалява възпалението, някои изследвания предполагат, че този минерал може да помогне за намаляване на симптомите, свързани с астма.

Изследванията сочат, че хората, които имат астма, имат по-ниски нива на селен в кръвта.

Всъщност едно проучване показва, че астматичните пациенти с по-високи нива на селен в кръвта имат по-добра белодробна функция от тези с по-ниски нива.

Добавките от селен също могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с астма.

Отличен селен на изгодна цена от vitamin4e.com. Поръчайте с бърза доставка.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).