Хранителни добавки / Цени


Калцият играе роля в много от основните функции на организма ви. Вашето тяло се нуждае от калций, за да циркулира кръвта, да движи мускулите и да освобождава хормони.

Калцият също е важен за здравето на зъбите и костите. Той прави костите ви здрави и плътни.

Вашето тяло не произвежда калций, така че трябва да разчитате на диетата си, за набавянето му.

Храните с високо съдържание на калций включват:
  • млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко
  • тъмнозелени зеленчуци като къдраво зеле, спанак и броколи
  • бял боб
  • сардини
  • обогатени с калций хлябове, зърнени храни, соеви продукти и портокалови сокове
Вашето тяло се нуждае и от витамин D, за да абсорбира калция. Това означава, че няма да се възползвате напълно от богата на калций диета, ако сте с ниско съдържание на витамин D в кръвта.

Можете да си набавите витамин D от определени храни, като сьомга, яйчни жълтъци и някои гъби.

Слънцето е най-добрият ви източник на витамин D. Кожата ви естествено произвежда витамин D, когато е изложена на слънце. Хората с по-тъмна кожа също не произвеждат витамин D, така че може да са необходими хранителни добавки, за да се избегне дефицит.

Няколко проучвания показват, че калцият може да облекчи симптомите на предменструалния синдром (ПМС). Жените с ПМС имат по-нисък прием на калций и магнезий и по-ниски серумни нива.

Как да разберете дали получавате достатъчно калций? Възрастните трябва да получават 1000 мг всеки ден. За жени над 50 години и по време на бременност и кърмене се препоръчва 1200 mg дневно, общо количество.

Една чаша обезмаслено, нискомаслено или пълномаслено мляко съдържа около 300 mg калций.

Липсата на калций може да доведе до други здравословни проблеми. За възрастните твърде малко калций може да повиши риска от развитие на остеопороза или чупливи и порести кости. Остеопорозата е особено често срещана при възрастните жени, поради което се препоръчва те да консумират повече калций, отколкото мъжете.

Калцият е от съществено значение за децата, докато те растат и се развиват. Децата, които не получават достатъчно калций, може да не нараснат до пълната си потенциална височина или да развият други здравословни проблеми.

Здрави кости и зъби с качествен калций от нашия каталог.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).