Хранителни добавки / Цени


Коензим Q10, известен още като CoQ10, е съединение, което помага да се генерира енергия във вашите клетки.

Вашето тяло произвежда CoQ10 по естествен път, но производството му има тенденция да намалява с възрастта. За щастие можете да си набавите CoQ10 чрез добавки или храни.

Сърдечните заболявания, мозъчните разстройства, диабет и рак са свързани с ниските нива на CoQ10.

Не е ясно дали ниските нива на CoQ10 причиняват тези заболявания или са резултат от тях.

Едно е сигурно: много изследвания разкриват широката гама от ползи за здравето на CoQ10.

Ето всичко, което трябва да знаете за CoQ10.

Какво е CoQ10? CoQ10 е съединение, произведено от тялото ви и съхранявано в митохондриите на вашите клетки.

Митохондриите са отговорни за производството на енергия. Те също така защитават клетките от окислителни увреждания и болестотворни бактерии или вируси.

Производството на CoQ10 намалява с възрастта. По този начин изглежда възрастните хора имат недостиг на това съединение.

Някои други причини за дефицит на CoQ10 включват:
  • Хранителни дефицити, като дефицит на витамин В6
  • Генетични дефекти в синтеза или използването на коензима
  • Повишени нужди на тъканите като следствие от заболяване
  • Митохондриални заболявания
  • Оксидативен стрес поради стареене
  • Странични ефекти от лечение със статини
Една от основните му функции е да подпомага генерирането на енергия във вашите клетки. Той участва в производството на аденозин трифосфат (ATP), който участва в трансфера на енергия в клетките.

Другата му решаваща роля е да служи като антиоксидант и да предпазва клетките от окислително увреждане.

Прекомерното количество свободни радикали води до окислително увреждане, което може да попречи на редовното функциониране на клетките. Това е известно, че причинява много нездравословни състояния.

Следва списък на 9-те основни предимства на CoQ10:

1. Може да помогне за лечение на сърдечна недостатъчност Сърдечната недостатъчност често е следствие от други сърдечни състояния, като коронарна болест или високо кръвно налягане.

Тези състояния могат да доведат до повишено окислително увреждане и възпаление на вените и артериите.

Сърдечна недостатъчност възниква, когато тези проблеми засягат сърцето до степен, че то не е в състояние редовно да се свива, релаксира или изпомпва кръв през тялото.

В проучване на 420 души със сърдечна недостатъчност, лечението с CoQ10 в продължение на две години подобрява симптомите им и намалява риска им да умрат от сърдечни проблеми.

Също така, друго проучване лекува 641 души с CoQ10 или плацебо за една година. В края на проучването тези от групата на CoQ10 са били хоспитализирани по-рядко за влошаване на сърдечната недостатъчност и са имали по-малко сериозни усложнения.

Изглежда, че лечението с CoQ10 може да помогне за възстановяване на оптималните нива на производство на енергия, да намали окислителните увреждания и да подобри сърдечната функция, като всичко това може да помогне за лечението на сърдечна недостатъчност.

2. Може да помогне за плодовитостта Плодовитостта на жените намалява с възрастта поради спад в броя и качеството на наличните яйцеклетки.

CoQ10 участва пряко в този процес. С напредване на възрастта производството на CoQ10 се забавя, което прави тялото по-малко ефективно за защита на яйцеклетките от окислителни увреждания.

Приемът на CoQ10 изглежда помага и дори може да обърне този спад в качеството и количеството на яйцеклетки, свързан с възрастта.

По същия начин, мъжкият сперматозоид е податлив на ефектите на окислително увреждане, което може да доведе до намаляване броя на сперматозоидите, лошо качество на спермата и безплодие.

3. Може да помогне да поддържате кожата си млада Кожата ви е най-големият орган в тялото ви и е широко изложена на увреждащи агенти, които допринасят за стареенето.

Тези агенти могат да бъдат вътрешни или външни. Някои вътрешни увреждащи фактори включват клетъчно увреждане и хормонални дисбаланси. Външните фактори включват агенти на околната среда, като UV лъчите.

Вредните елементи могат да доведат до намаляване на влагата на кожата и защита от агресорите в околната среда, както и до изтъняването на слоевете на кожата.

4. Може да намали главоболието Ненормалната митохондриална функция може да доведе до повишено усвояване на калций от клетките, прекомерно производство на свободни радикали и намалена антиоксидантна защита. Това може да доведе до ниска енергия в мозъчните клетки и дори мигрена.

Тъй като CoQ10 се намира главно в митохондриите на клетките, е доказано, че подобрява митохондриалната функция и спомага за намаляване на възпалението, което може да възникне по време на мигрена.

5. Може да помогне при спорт Оксидативният стрес може да повлияе на мускулната функция и по този начин да ви помогне във физическите упражнения.

По подобен начин, анормалната митохондриална функция може да намали мускулната енергия, затруднявайки мускулите да свиват ефективно.

CoQ10 може да помогне за упражняване на ефективността чрез намаляване на оксидативния стрес в клетките и подобряване на митохондриалните функции.

6. Може да помогне при диабет Оксидативният стрес може да предизвика увреждане на клетките. Това може да доведе до метаболитни заболявания като диабет.

Ненормалната митохондриална функция също е свързана с инсулинова резистентност.

Доказано е, че CoQ10 подобрява чувствителността към инсулин и регулира нивата на кръвната захар.

Допълването с CoQ10 може също да помогне за увеличаване на концентрациите на CoQ10 в кръвта до три пъти при хора с диабет, които обикновено показват ниски нива на това съединение.

7. Може да играе роля в превенцията на рака Известно е, че оксидативният стрес причинява увреждане на клетките и влияе върху тяхната функция.

Ако тялото ви не е в състояние ефективно да се бори с окислителните щети, структурата на вашите клетки може да се повреди, което е възможно да увеличи риска от рак.

CoQ10 може да предпазва клетките от оксидативен стрес и да насърчава производството на клетъчна енергия, като насърчава тяхното здраве и оцеляване.

Интересно е, че пациентите с рак имат по-ниски нива на CoQ10.

Ниските нива на CoQ10 са свързани с до 53,3% по-висок риск от рак и показват лоша прогноза за различни видове рак.

8. Помага на мозъка Митохондриите са основните енергийни генератори на мозъчните клетки.

Митохондриалната функция има тенденция да намалява с възрастта. Тоталната митохондриална дисфункция може да доведе до смъртта на мозъчните клетки и заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

За съжаление, мозъкът е много податлив на окислителни увреждания поради високото си съдържание на мастни киселини и голямото си търсене на кислород.

Това окислително увреждане повишава производството на вредни съединения, които биха могли да повлияят на паметта, познанието и физическите функции.

CoQ10 може да намали тези вредни съединения, като вероятно забави прогресията на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

9. CoQ10 може да защити белите дробове От всички органи, дробовете ви имат най-голям контакт с кислород. Това ги прави много податливи на окислителни увреждания.

Повишеното окислително увреждане в белите дробове и лошата антиоксидантна защита, включително ниските нива на CoQ10, могат да доведат до белодробни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Освен това е доказано, че хората, страдащи от тези състояния, имат по-ниски нива на CoQ10.

Грабнете Коензим Q10 на ДОСТЪПНА цена сега.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).