Хранителни добавки / Цени

Не се предлага

Очите ни са сложен орган, който се нуждае от много различни витамини и хранителни вещества, за да функционират правилно.

Общи състояния, като диабетна ретинопатия, свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома и катаракта, могат да повлияят на очите ви.

Въпреки че разнообразие от различни фактори причинява тези състояния, храненето изглежда оказва влияние върху всички тях - поне отчасти.

Ето 9 ключови витамини и хранителни вещества, които помагат да се поддържа здравето на очите:

Витамин А - играе решаваща роля за зрението, като поддържа здрава роговицата, която е външната покривка на окото ви.

Този витамин е също компонент на родопсин, протеин в очите ви, който ви позволява да виждате при условия на слаба светлина.

Недостигът на витамин А е рядко срещан в развитите страни, но ако не е адресиран може да доведе до сериозно състояние, наречено ксерофталмия.

Витамин Е - смята се, че много състояния на очите са свързани с оксидативен стрес, което е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали в тялото ви.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага да защитите вашите клетки - включително и очните ви клетки - от увреждане от свободни радикали, които са вредни, нестабилни молекули.

Витамин C - подобно на витамин Е, витамин C е мощен антиоксидант, който може да предпази очите ви от увреждане на свободните радикали.

Витамини B6, B9 и B12 - изследователите също са проучили няколко витамини от група В за тяхното въздействие върху здравето на очите, по-специално витамини B6, B9 и B12.

Тази комбинация от витамини може да понижи нивата на хомоцистеин, протеин в тялото ви, който може да бъде свързан с възпаленията.

Рибофлавин (витамин В2) - друг витамин от група В, изследван във връзка със здравето на очите. Като антиоксидант, рибофлавинът има потенциала да намали оксидативния стрес в тялото ви, включително и при очите.

Ниацин - основната функция на ниацина (витамин В3) в тялото ви е да помогне за преобразуването на храната в енергия. Той може да действа и като антиоксидант.

Наскоро проучванията предполагат, че ниацинът може да играе роля в превенцията на глаукома, състояние, при което зрителният нерв на окото ви се уврежда.

Лутеин и Зеаксантин - част са от семейството на каротеноидите, група от полезни съединения, синтезирани от растенията.

И двата каротеноида могат да бъдат открити в макулата и ретината на очите ви, където те помагат да се филтрира потенциално вредната синя светлина, като по този начин предпазват очите ви от увреждане.

Омега-3 мастни киселини - Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини. Клетъчните мембрани на вашата ретина съдържат висока концентрация на DHA, особен вид омега-3.

Освен че спомагат за формирането на клетките на окото ви, омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, които могат да играят роля за предотвратяване на диабетна ретинопатия (ДР).

Тиамин или витамин В1 - играе роля за правилното функциониране на клетките и превръщането на храната в енергия.

Ефикасен за намаляване на риска от катаракта.

Проучване при 2900 души в Австралия предполага, че диета с високо съдържание на тиамин намалява риска от развитие на катаракта с 40%. Това проучване също показва, че протеин, витамин А, ниацин и рибофлавин могат да предпазват от катаракта.

Купете сега качествени витамини на изгодни цени с бърза доставка.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).