Хранителни добавки / Цени

-17%

Балансираното хранене, редовното движение и сънят са най-добрите начини да поддържате енергийните си нива.

Но това не винаги е възможно, за щастие има много хранителни добавки, към които можете да се обърнете за енергиен тласък.

Ето 11 естествени енергетици, които могат да намалят умората:

1. Ашваганда Ашваганда е една от най-важните лечебни билки в индийската Аюрведа, една от най-старите медицински системи в света.

Счита се, че Ashwagandha увеличава енергията, като повишава издръжливостта на тялото ви към физически и психически стрес.

В едно проучване хората, получавали ашваганда, показват значителни подобрения в няколко мерки за стрес и тревожност, в сравнение с тези, на които е дадено плацебо. Те също са имали 28% по-ниски нива на кортизол, хормон, който се повишава в отговор на стрес.

2. Родиола Роза Rhodiola rosea е билка, която расте в определени студени, планински райони. Тя се използва широко като адаптоген, естествено вещество, повишаващо способността на тялото ви да се справя със стреса.

Предполага се, че родиолата помага и при депресия, която обикновено е свързана с умора.

3. CoQ10 CoQ10, което означава коензим Q10, се произвежда естествено в тялото. CoQ10 се предлага в няколко форми, включително убихинон и убихинол. Те са повсеместни в тялото, което означава, че се намират във всички клетки.

Всички клетки съдържат CoQ10, въпреки че сърцето, бъбреците и черният дроб имат най-високи нива. Клетките използват CoQ10, за да произвеждат енергия и да се предпазят от окислителни увреждания.

Когато нивата на CoQ10 спадат, клетките на тялото ви не могат да произвеждат необходимата енергия, за да растат и да останат здрави, което може да допринесе за умора.

Рибата, месото и ядките съдържат CoQ10, но не в достатъчно големи количества, за да увеличите значително нивата в тялото си.

Следователно хранителните добавките с CoQ10 могат да бъдат по-добро решение за намаляване на умората.

Нивата на CoQ10 намаляват с възрастта и може да са ниски при хора със сърдечна недостатъчност, някои видове рак, диабет тип 2 или при хора, които приемат статини, клас лекарства, използвани за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

4. Витамин В12 Заедно с другите витамини от група В, витамин В12 помага да трансформирате храната, която ядете, в енергия, която клетките ви могат да използват.

Освен това поддържа нервите и кръвните клетки на тялото ви здрави и помага за предотвратяване на вид анемия, която може да ви направи слаби и уморени.

Витамин В12 се намира естествено в различни животински протеини, като месо, риба и млечни продукти.

Приблизително 10–30% от възрастните над 50-годишна възраст имат трудности при усвояването на витамин В12 от храната. Това е така, защото те произвеждат по-малко стомашна киселина и протеини, които са необходими за правилното усвояване.

Вегетарианците и веганите са изложени на риск от дефицит на В12, тъй като животинските храни са единственият естествен хранителен източник на този витамин.

5. Желязо Тялото се нуждае от желязо, за да произведе хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислород от белите дробове до органите и тъканите в цялото ви тяло.

Без адекватни нива на желязо, вашите червени кръвни клетки не могат ефективно да пренасят кислород до тъканите на тялото.

Това води до анемия с дефицит на желязо, което може да ви накара да се чувствате уморени и слаби.

Причините за желязодефицитна анемия включват:

Бедна на желязо диета: Най-богатите източници на желязо в диетата включват месо и морски дарове. Поради тази причина изискванията за желязо за веганите са 1,8 пъти по-високи, отколкото за хората, които ядат месо.

Загуба на кръв: Повече от половината от желязото в тялото ви е в кръвта. Следователно загубата на кръв през тежки периоди или вътрешно кървене може драстично да изчерпи нивата.

Бременност: Бременните жени се нуждаят от два пъти повече желязо, за да поддържат нормалния растеж на плода. За съжаление, около половината от всички бременни жени развиват желязодефицитна анемия. В тези случаи може да е необходима добавка на желязо, за да се коригира дефицитът и да се избегнат усложнения, свързани с анемия с дефицит на желязо, включително умора.

6. Креатин Креатинът е съединение, което естествено се намира в червеното месо, свинското месо, птиците и рибата. Той действа като източник на бърза енергия в тялото ви.

Когато тялото ви използва ATP за енергия, тя губи фосфатна група и се превръща в аденозин дифосфат.

Следователно, когато тялото ви се нуждае от бърз източник на енергия, креатинът отдава своя фосфат на ADP и става АТФ.

Това ви дава енергията, необходима за високоинтензивни, краткотрайни упражнения, като например: къси спринтове, HIIT тренировки и други.

7. Цитрулин Името „цитрулин“ идва от Citrullus vulgaris, латинската дума за диня, от която за първи път е изолирана.

Цитрулинът работи за увеличаване на азотния оксид в организма. Азотният оксид действа като вазодилататор, който кара вътрешните мускули на кръвоносните съдове да се разширяват и по този начин увеличават циркулацията.

Това позволява на кръвта, кислорода и хранителните вещества да пътуват до всички области на тялото. Но когато способността за производство на азотен оксид е ограничена, може да възникне физическа слабост и липса на енергия.

8. Прах от цвекло Прахът от цвекло е произведен от цвекло и съдържа голямо количество нитрати.

Подобно на L-цитрулина, нитратът произвежда азотен оксид в тялото, който отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв и доставката на кислород.

Това позволява на тялото ви да произвежда енергия по-ефективно, особено що се отнася до упражненията.

Няколко проучвания предполагат, че приемът на цвекло увеличава времето, необходимо на спортистите да се уморят по време на упражнения.

В някои случаи приемането на добавки от цвекло позволява на хората да спортуват с 25% по-дълго в сравнение с приема на плацебо.

Това е така, защото нитратът, който се намира в цвеклото, намалява количеството кислород, необходимо за упражняване при различна интензивност.

9. Мелатонин Мелатонинът е естествен хормон, който играе роля в съня.

Мелатонинът може да бъде ефективен начин за облекчаване на безсънието, нарушение на съня, което засяга приблизително 30% от възрастните по света.

Хроничното безсъние може да ви накара да сте постоянно уморени.

10. Тирозин Тирозинът е аминокиселина, която се произвежда естествено от тялото ви. Той се намира в повечето храни с високо съдържание на протеини, включително пилешко месо, яйца и млечни продукти.

Тирозинът е важен за производството на невротрансмитери, които са химикали, които предават импулси към мозъка ви.

Смята се, че тези невротрансмитери намаляват с умствено и физически взискателни дейности, което може да повлияе негативно на концентрацията и нивата на енергия.

11. Кофеин с L-теанин Кофеинът обикновено се консумира заради енерго-стимулиращите си свойства под формата на кафе, чай, какаови напитки, енергийни напитки и газирани напитки.

Въпреки това, много хора ограничават или напълно избягват кофеина, защото той може да доведе до раздразнителност, нервност, неспокойствие и срив след първоначалния си енергиен тласък.

Но комбинирането на L-теанин с кофеин като добавка може да бъде лесен начин за предотвратяване на тези странични ефекти.

L-теанинът е аминокиселина, която се намира естествено в чая и някои гъби. Смята се, че насърчава релаксацията без увеличаване на сънливостта.

Грабнете качествени енергетици сега от нашия онлайн магазин.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).