Хранителни добавки / Цени

-19%
-20%
Не се предлага

Витамин К е известен като "витамин за съсирване на кръвта" и важната си роля в заздравяването на рани. "К" произлиза от немската дума коагулация. Витамин К също играе важна роля за здравето на костите.

Бактериите в стомашно-чревния тракт естествено произвеждат витамин К. Хранителните източници на витамин К включват зелените листни зеленчуци - зелена листна салата, къдраво зеле, горчица, магданоз, маруля, спанак, швейцарски чард и ряпа - както и зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле. Други източници, които са по-малко богати на витамин К, включват месо, риба, черен дроб, яйца и зърнени храни.

Ползи Витамин К е важен фактор за здравето на костите и зарастването на раните. Витамин К е мастноразтворим витамин, който прави протеините за здрави кости и нормалното съсирване на кръвта. Според Харвардската школа за обществено здраве витамин К помага за производството на четири от 13-те протеина, необходими за съсирването на кръвта.

Основната функция на всички видове витамин К е да активират протеини, които играят важна роля в съсирването на кръвта, здравето на сърцето и здравето на костите.

Поради различията в усвояването и транспортирането до тъканите в цялото тяло, витамин К1 и К2 може да имат дълбоко различни ефекти върху вашето здраве.

По принцип витамин К1, който се намира в растенията, се усвоява слабо от организма. Едно проучване изчисли, че по-малко от 10% от К1, открит в растенията, всъщност се абсорбира.

По-малко се знае за усвояването на витамин К2. И въпреки това експертите смятат, че тъй като К2 често се намира в храни, които съдържат мазнини, той може да се усвои по-добре от К1.

Това е така, защото витамин К е мастноразтворим витамин. Мастноразтворимите витамини се усвояват много по-добре, когато се приемат с мазнини.

Освен това дългата странична верига на витамин К2 му позволява да циркулира в кръвта по-дълго от К1. Когато витамин К1 може да остане в кръвта в продължение на няколко часа, някои форми на К2 могат да останат в кръвта в продължение на дни.

Някои изследователи смятат, че по-дългото време на циркулация на витамин К2 позволява той да се използва по-добре в тъканите, разположени в цялото тяло. Витамин К1 се използва основно от черния дроб.

Тези различия са от решаващо значение за идентифициране на различните роли, които витамин К1 и К2 играят в организма

Купете сега и спестете с месечните ни промоции.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).