Хранителни добавки / Цени


Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. Той има много роли и е свързан с впечатляващи ползи за здравето.

Той е водоразтворим и се намира в много плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, чушки, броколи, къдраво зеле и спанак.

Въпреки че обикновено се препоръчва приема на витамин С от храни, много хора се обръщат към хранителните добавки, за да задоволят нуждите си.

Ето 7 научно доказани ползи от приема на добавка с витамин С.

1. Може да намали риска от хронично заболяване Витамин С е мощен антиоксидант, който може да засили естествените защитни сили на тялото ви.

Антиоксидантите са молекули, които засилват имунната система. Те правят това, като защитават клетките от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Когато свободните радикали се натрупват, те могат да насърчават състояние, известно като оксидативен стрес, който е свързан с много хронични заболявания.

Проучванията доказват, че консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30%. Това помага на естествената защита на организма да се бори с възпалението.

2. Може да помогне при високо кръвно налягане Приблизително една трета от възрастните в Америка имат високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане ви излага на риск от сърдечни заболявания, водещата причина за смърт в световен мащаб.

Проучванията показват, че витамин С може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Изследване на животни установява, че приемът на витамин С помага за отпускане на кръвоносните съдове, които носят кръв от сърцето, което спомага за намаляване на нивата на кръвното налягане.

Освен това, анализ на 29 проучвания при хора установява, че приемането на добавка с витамин С намалява систолното кръвно налягане (горната стойност) с 3.8 mmHg и диастолното кръвно налягане (долната стойност) с 1.5 mmHg средно при здрави възрастни.

При възрастни с високо кръвно налягане добавките с витамин С намаляват средно систолното кръвно налягане с 4.9 mmHg, а диастолното кръвно налягане - с 1.7 mmHg.

Въпреки че тези резултати са обещаващи, не е ясно дали ефектите върху кръвното налягане са дългосрочни. Освен това хората с високо кръвно налягане не трябва да разчитат само на витамин С за лечение.

3. Може да намали риска от сърдечни заболявания Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Много фактори повишават риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, високи нива на триглицериди или LDL (лош) холестерол и ниски нива на HDL (добър) холестерол.

Витамин С може да помогне за намаляване на тези рискови фактори, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

4. Може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на пристъпи на подагра Подаграта е вид артрит, който засяга приблизително 4% от възрастните в Америка.).

Невероятно болезнено е и включва възпаление на ставите, особено тези на големите пръсти. Хората с подагра изпитват подуване и внезапни, тежки пристъпи на болка.

Симптомите на подагра се появяват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма. При високи нива може да кристализира и да се отлага в ставите.

Интересното е, че няколко проучвания показват, че витамин С може да помогне за намаляване на пикочната киселина в кръвта и в резултат на това предпазва от атаки на подагра.

5. Помага за предотвратяване на дефицита на желязо Желязото е важно хранително вещество, което има най-различни функции в организма. Това е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортиране на кислород в цялото тяло.

Добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване на усвояването на желязо от диетата. Витамин С подпомага превръщането на желязо, което се абсорбира слабо, като източници на желязо на растителна основа, във форма, която се абсорбира по-лесно.

Това е особено полезно за хора на диета без месо, тъй като месото е основен източник на желязо.

Консумирането на 100 mg витамин С може да подобри усвояването на желязо с 67%.

В резултат на това витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия сред хора, предразположени към недостиг на желязо.

В едно проучване 65 деца с лека анемия с дефицит на желязо са получавали добавка с витамин С. Изследователите установили, че добавката сама помогнала да се контролира анемията им.

Ако имате ниски нива на желязо, консумацията на повече богати на витамин С храни или приемането на добавка с витамин С може да помогне да подобрите нивата на желязо в кръвта.

6. Повишава имунитета Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си, тъй като витамин С участва в много части на имунната система.

Първо, витамин С помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото от инфекция.

Второ, витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободни радикали.

Трето, витамин С е съществена част от защитната система на кожата. Активно се транспортира до кожата, където може да действа като антиоксидант и да помогне за укрепване на бариерите на кожата.

Проучванията показват също, че приемът на витамин С може да съкрати времето за заздравяване на рани.

Нещо повече, ниските нива на витамин С са свързани с лошите здравословни резултати.

Например хората, които имат пневмония са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, а добавките с витамин С са показали, че съкращават времето за възстановяване.

7. Защитава паметта и мозъчната функция Деменцията е широко понятие, използвано за описание на симптоми на лоша когнитивна функция и памет.

Той засяга над 35 милиона души по целия свят и обикновено се среща сред по-възрастните.

Изследванията сочат, че оксидативният стрес и възпалението в близост до мозъка, гръбначния стълб и нервите (общо известни като централната нервна система) могат да увеличат риска от деменция.

Витамин С е силен антиоксидант. Ниските нива на този витамин са свързани с нарушена способност за мислене и запомняне.

Освен това няколко проучвания показват, че хората с деменция могат да имат по-ниски нива на витамин С в кръвта.

Освен това, високият прием на витамин С от храна или добавки е показал, че има защитен ефект върху мисленето и паметта с напредване на възрастта.

Всички оферти за качествен витамин C можете да разгледате по-горе.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).