Хранителни добавки / Цени


Фолиевата киселина е стабилна форма на витамин В9.

Не се среща естествено в храната, но често се добавя към преработени храни и се използва в мултивитамините.

Фолиевата киселина обаче трябва да се превърне в активен витамин В9, известен като 5-MTHF фолат, преди тялото ви да може да го използва.

Това е процес в четири стъпки, който изисква няколко ензима, включително един, наречен MTHFR.

Някои хора имат генетични мутации, които правят техните MTHFR ензими по-малко ефективни при превръщането на фолиевата киселина в 5-MTHF.

Това може да доведе до натрупване на фолиева киселина в кръвта, което е свързано с отрицателни здравословни резултати при някои хора, включително лош имунитет, намалена мозъчна функция и повишен растеж на съществуващите ракови заболявания

Изследванията показват, че повечето хора не ядат достатъчно храни, богати на естествени фолати, за да задоволят нуждите си.

Поради това много страни, включително САЩ и Канада, сега добавят фолиева киселина към рафинираните зърнени продукти, като бяло брашно, хляб и зърнени храни.

В САЩ тази практика увеличи консумацията на фолати с 28% и намали степента на недостиг на фолати - измерена с количеството на фолат в червените кръвни клетки - от 39% на по-малко от 4% от населението.

Тъй като повечето хора консумират както естествени, така и синтетични форми на фолат, изискванията са описани като „диетични еквиваленти на фолати“ (DFE)

1 mcg естествен фолат от храна = 1 DFE 1 mcg синтетична фолиева киселина, приета с храна = 1.7 DFE 1 mcg синтетична фолиева киселина, приета на празен стомах = 2 DFE

Референтният дневен прием (RDI) на фолат е 400 mcg DFE за възрастни и 600 mcg DFE по време на бременност.

Признаците и симптомите на недостиг на фолиева киселина включват:
  • Повишени нива на хомоцистеин в кръвта
  • Мегалобластна анемия, вид анемия с увеличени червени кръвни клетки
  • Умора
  • Слабост
  • Раздразнителност
  • Задух
Вземете фолиева киселина под формата на фолат сега от доказали се производители като Now Foods, Solgar, Jarrow Formulas, Doctor's Best и други.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).