Хранителни добавки / Цени


Витамин А е наименованието на група мастноразтворими ретиноиди, включващи ретинол, ретинал и ретинил естери. Витамин А участва в имунната функция, зрението, възпроизводството и клетъчната комуникация.

Витамин А е критичен за зрението като основен компонент на родопсин, протеин, който абсорбира светлината в ретиналните рецептори, тъй като поддържа нормалното диференциране и функциониране на конюнктивалните мембрани и роговицата. Витамин А също подпомага растежа и диференцирането на клетките, като играе критична роля за нормалното формиране и поддържане на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи.

В човешкото хранене се наблюдават две форми на витамин А: предварително приготвен витамин А (ретинол и неговата естерифицирана форма, ретинил естер) и каротиноиди на провитамин А. Преработеният витамин А се намира в храните от животински източници, включително млечни продукти, риба и месо (особено черен дроб). Най-важният провитамин А каротиноид е бета-каротинът; други провитамин А каротиноиди са алфа-каротин и бета-криптоксантин. Тялото преобразува тези растителни пигменти във витамин А. И провитамин А, и витамин А трябва да се метаболизират вътреклетъчно в ретината и ретиноевата киселина, активните форми на витамин А, за да поддържат важните биологични функции на витамина. Други каротеноиди, намиращи се в храната, като ликопен, лутеин и зеаксантин, не се превръщат във витамин А.

Изберете хранителни добавки на ДОСТЪПНИ цени и произведени от някои от най-разпознаваемите марки на пазара:
  • Now Foods
  • Swanson
  • Solgar
  • Life Extension
  • Natrol
  • Nature's Way
Разгледайте всички наши предложения.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).