Показване на 1–32 от 184 резултата

Креатинът е вещество, което се намира естествено в мускулните клетки. Той помага на мускулите ви да произвеждат енергия по време на тежко натоварване или високоинтензивно упражнение.
Прочети повече

  Приемането на креатин като хранителна добавка е много популярно сред спортистите и културистите, за да натрупат мускули, да повишат силата си и да подобрят ефективността на упражненията.

  Химически погледнато, той споделя много характеристки с аминокиселините. Вашето тяло може да го произвежда от аминокиселините глицин и аргинин.

  Няколко фактора влияят на креатинните запаси на вашето тяло, включително прием на месо, упражнения, количество мускулна маса и нива на хормони като тестостерон и растежен хормон.

  Около 95% от креатина на тялото ви се съхранява в мускулите под формата на фосфокреатин. Останалите 5% се намират в мозъка, бъбреците и черния дроб.

  Когато примате креатин, увеличавате запасите си от фосфокреатин. Това е форма на акумулирана енергия в клетките, тъй като помага на тялото ви да произвежда повече от високоенергийна молекула, наречена АТФ.

  АТФ често се нарича енергийна валута на тялото. Когато имате повече АТФ, тялото ви може да се представи по-добре по време на тренировка.

  Креатинът също променя няколко клетъчни процеси, които водят до увеличаване на мускулната маса, силата и възстановяването.

  Разновидности и ефекти:

  1. Креатин монохидрат – най-разпространеният вид креатин на пазара. Това е и формата, която е най-научно проучена и тествана от експерти в много изследвания. По същество това означава, че повечето от научните ефекти на креатина са наблюдавани при консумация на монохидрат.

  2. Креатин хидрохлорид – предпочитан заради добрата си разтворимост във вода. Тази форма е резултат от свързването на креатина с молекулата на хидрохлорид. Креатин хидрохлорид е 38 пъти по-разтворим от креатин монохидрат. Смята се също, че креатин НС1 може да се абсорбирапо-ефективно в организма. Ето защо повечето хранителни добавки, съдържащи този вид креатин, имат по-малко от 1 g активна съставка на доза. Това е значително по-ниска част в сравнение с креатин монохидрат, който обикновено се дава в дози от 5 грама.

  3. Kre-Alkalyn – буфериран креатин монохидрат – форма, която съдържа основен прах, например бикарбонат. Производителите твърдят, че добавянето на този буфер създава леко основно съединение, което може да намали разграждането на креатина в стомаха и да подобри абсорбцията му в мускулите. Kre-Alkalyn се продава самостоятелно или в допълнение към много стимуланти преди тренировка.

  4. Креатин магнезиев хелат – друга форма на креатин, която се получава чрез свързване на магнезия с молекулата на креатина. Креатин магнезиевият хелат е ефективен, но не повече или по-малко от креатин монохидрат.

  5. Креатин етилов естер – обогатен с органичен компонент – естер. Някои доставчици твърдят, че той се усвоява по-добре и има по-дълъг полуживот от конвенционалния креатин монохидрат, тъй като се разтваря по-лесно в мазнините.

  6. Креатин цитрат – произвежда се чрез комбиниране на креатин с органична лимонена киселина, която се намира в цитрусовите плодове и често се използва като естествен аромат в хранителните.

  7. Креатин малат – свързва се с ябълчната киселина, друга органична киселина, която обикновено се намира в плодовете. Само ябълчната киселина може да подобри издръжливостта, което накара производителите да я комбинират с креатин. Разтваря се по-лесно във вода.

  8. Креатин нитрат – една от по-новите форми на креатин. Производителите твърдят, че чрез свързване на креатинова молекула с нитратна молекула, спортистите ще се нуждаят от по-ниска доза от креатин монохидрат.

  9. Креатин глюконат – креатин, който се свързва от молекула глюкоза. Съществува теория, че креатин глюконатът се абсорбира по-ефективно, защото се комбинира с инсулин, обогатен с въглехидрати.

  10. Креатин пируват – произвежда се чрез свързване на пирувинова киселина и е много интересна комбинация между отделни форми на креатин. Проучванията за неговата ефективност обаче са доста смесени. Едно проучване показа, че има по-добро въздействие върху издръжливостта от креатин цитрат, но друго изследване установява, че то изобщо не подобрява издръжливостта.

  11. Креатин алфа-кетоглутарат – произвежда се от алфа-кетоглутарова киселина и креатин. Алфа-кетоглутаратът като предшественик на глутамин се абсорбира по-добре в червата. Той също така служи за предотвратяване на стомашни проблеми и диария, които притесняват някои спортисти, когато консумират креатин.

  12. Многокомпонентен креатин – комбинира множество видове креатин в един продукт. Той комбинира предимствата и ефектите на различните форми на креатин в една смес. Например, той може да съдържа 7 вида креатин. Физически активните хора испортисти ще оценят предимствата му като бързо усвояване, мускулен растеж, повече енергия и по-добри резултати.

  Разгледайте всички хранителни добавки в категорията:

vitamin4e.com
Сайтът използва "бисквитки" (cookies).