5 храни, богати на пробиотици

Пробиотиците се срещат във всички ферментирали храни.

Огромният списък с научно доказани ползи включва: повишени нива на тестостерона, намален стрес и тревожност, подобрено здраве на червата и повишен имунитет.

По-долу са изброени едни от най-качествените и сигурни източници:

1. Кисело мляко

Киселото мляко е един от най-добрите и най-известните източници на пробиотици.

Произвежда се от мляко чрез ферментация.

Някои от доказаните ползи, свързани с консумацията на кисело мляко:

Ако вашето кисело мляко е ферментирало с щам на лактобацилус реутери, то със сигурност ще забележите завишение в нивата на тестостерона, а може и увеличен размер на тестисите.

ЗАБЕЛЕЖКА: Не всяко кисело мляко съдържа пробиотици, които са да са живи, ако киселото мляко е силно преработено и нагрято след ферментационния процес, тогава повечето от пробиотичните щамове умират.

2. Синьо сирене

Синьото сирене е царят на сирената.

Той е идеален за мъжкото здраве, тъй като съдържа добри съотношения мастни киселини, висококачествени протеини и витамин К2

Някои други видове сирена имат пробиотици, които се образуват по време на процеса на стареене, но за съжаление много от продуктите се обработват до точката, в която всички бактерии са мъртви. Въпреки това може да намерите моцарела, извара и чедър в някои магазини, които би трябвало да имат много живи бактерии.

Само не забравяйте, че нищо не бие синьото сирене в това отношение. 🙂

3. Кефир

Кефирът е смес от ферментирало мляко и кефирни зърна.

Това е може би една от най-старите известни ферментирали храни, тъй като използването му датира от 3000 години.

Идеята за ферментация на мляко с кефирни зърна започва в Турция, а името „кефир“ се превежда буквално „да се чувстваш добре“ на турски език.

Една партида от добре обработен кефир може да има от 10 до 35 щама пробиотици и най-често те са млечна киселина и бифидо бактерия, както в повечето ферментирали млечни продукти.

Съществуват проучвания, които показват, че подобрява храносмилането и здравето на черватанамалява възпалителните маркери и подобрява плътността на костите.

4. Кисело зеле

Киселото зеле е много популярно в европейските страни.

В Германия често се консумира с наденица.

Известно е, че то е една от най-старите европейски храни.

Освен че е богато на антиоксиданти, пробиотици, витамин К2 и витамин C, киселото зеле съдържа доста сол, което всъщност не е лошо нещо, тъй като солта е полезна за функционирането на щитовидната жлеза.

ЗАБЕЛЕЖКА: Не купувайте пастьоризирано кисело зеле, то се нагрява до точка, в която пробиотиците са унищожени.

5. Кисели краставички

Могат да бъдат направени по два начина.

Първият начин е чрез оцет, който НЕ произвежда пробиотици.

Вторият – чрез запечатване на краставичките в разтвор на вода и сол.

Те също така са идеалната храна за всеки, който има нарушена функция на щитовидната жлеза, тъй като солта подсилва функцията й.